Solar Consult
App voor iPhone en iPad
Oriëntatiemeter
Map
Advies
Maatwerk
Instellingen
Oriëntatiemeter
  

Voor het berekenen van de maximaal mogelijke opbrengst op een dak, kunt u de oriëntatiemeter van de App Solar Consul gebruiken.

De oriëntatie van de zonkant van een huis wordt aangegeven door de afwijking t.o.v. het zuiden. Een dak waarbij de zonkant precies naar het zuiden is gericht heeft een oriëntatie van 0°. Indien het dak een afwijking t.o.v. het zuiden heeft richting het westen, dan is de oriëntatie van de zonkant een positief getal. Een dak die volledig naar het westen is gericht heeft een oriëntatie van 90°. Een afwijking naar het oosten wordt aangegeven met een negatief getal (oost = -90°).

De hellingshoek en de oriëntatie van uw dak is van belang om u goed te kunnen adviseren over de meest optimale opstelling voor zonnepanelen. Het aantal graden hoeft echter niet op de graad nauwkeurig en een benadering is al voldoende. Richt de iPhone/iPad dusdanig naar de zon alsof het een zonnepaneel is, die op het dak wordt geplaatst. Met behulp van de hellingshoek en de afwijking van het zuiden wordt het rendement van een zonnepaneel weergegeven.

Indien mogelijk kunt u de iPhone/iPad ook op het dak leggen of tegen het plafond houden. Zorg dat de zijkant van de iPhone/iPad parallel ligt aan de zijkant van het huis.

De oriëntatiemeter toont linksboven de Oriëntatie Factor (O.F.) van het dak. In Nederland is de ideale hellingshoek voor zonnepanelen 35 á 36° en een dak waarbij de zonkant precies naar het zuiden is gericht (dus 0°) geeft een 100% rendement. Bij een afwijking van hellingshoek en oriëntatie wordt direct het rendement getoond.

Indien u de meting wilt stoppen, drukt u op de button rechtsboven de oriëntatiemeter.


HomeApp iPhone/iPadToelichtingVersiesUitleg PRO-Versie