Solar Consult
App voor iPhone en iPad
Optimale opstelling
Wattpiek
Opbrengst in kWh
Zonhoek in winter
Landkaart
Zoninstraling
Opbrengst in kWh
  

Om de opbrengst per jaar te berekenen maakt de App Solar Consult gebruik van drie factoren: Zoninstraling-, Oriëntatie- en een Correctiefactor.
 
De zoninstraling geeft de direct waarneembare zonnestralen, de diffuse en indirecte zonnestraling aan. De totale gemiddelde zoninstraling in Nederland op een horizontaal vlak bedraagt circa duizend kWh per vierkante meter per jaar (1 MWh/m²/jaar). De zoninstraling verschilt per locatie. Zo is de zoninstraling in Winterswijk 983 kWh/m²/jaar en in Texel 1115 kWh/m²/jaar.
 
Per locatie hanteert de App Solar Consult daarom een zoninstralingsfactor (Z.F.). Dit is een percentage van de zoninstraling t.o.v. 1 MWh/m²/jaar. In Winterswijk is dit 98,3% en in Texel is dit 111,5%. De zoninstralingsfactor van uw locatie is linksboven in de tab 'Map' af te lezen.
 
De tweede factor is de oriëntatiefactor (O.F.) die gebruik maakt van de tabel van Hespul. Deze is af te lezen op de oriëntatiemeter en is een percentage die wordt bepaald door de hellingshoek van het paneel en de afwijking van het zuiden. Ook op de kaart van de tab 'Prestatie' wordt de oriëntatiefactor weergegeven. Door de slider te wijzigen wordt de hellingshoek van het paneel gewijzigd en kan op de kaart de oriëntatiefactor worden afgelezen.
 
De derde factor is de correctiefactor (C.F.) van een zonnepaneel en deze verschilt per paneel. Deze is dan ook in te stellen per paneel op de tab 'Instellingen' en is 100% min het rendementsverlies vanwege weerkaatsing van de zon (antireflectie coating), invloed van temperatuur, omvormer (gelijkstroom naar wisselstroom), kabels en connectoren.
 
Gemiddeld is de correctiefactor 100% - 15% = 85%
 
Vervolgens is de vermenigvuldiging van de drie factoren het Output percentage:
Output percentage= Z.F. x O.F. x C.F.
 
De App Solar Consult berekent vervolgens de opbrengst per jaar door het piekvermogen met het Output percentage te vermenigvuldigen:
 
Opbrengst per jaar = Pmax x Output percentage
HomeApp iPhone/iPadToelichtingVersiesUitleg PRO-Versie